Haber

Almanya’nın başkenti Berlin’in bazı bölgelerinde genel seçimler tekrarlanacak

Almanya’nın başkenti Berlin’de, 26 Eylül 2021’de Federal Meclis için yapılan genel seçimlerde yaşanan aksaklıklar ve hatalar sebebiyle seçimlerin kısmen tekrarlanacağı bildirildi.

Federal Meclis İnceleme Komisyonunun, Berlin’in kimi bölgelerinde kanıtlanan aksaklıklar ve yanılgılar sebebiyle genel seçimlerin tekrarlanması gerektiğine ait önergesi, genel heyette 252’ye karşı 374 oyla kabul edildi. Oylamada 31 milletvekili çekimser kaldı.

Buna göre, Berlin’deki 2 bin 257 oy kullanma merkezinden 431’inde genel seçimler yenilenecek. Bu da yaklaşık 500 bin Berlinlinin yeniden sandık başına gideceği anlamına geliyor.

Muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Berlin’deki genel seçimlerin büsbütün tekrarlanmasını istiyor. Muhalefet partilerinin Federal Meclis Genel Şurasında alınan kararı Federal Anayasa Mahkemesine götürme ihtimali bulunduğu için seçim tarihi şimdi belirlenmedi.

Öte yandan 26 Eylül 2021’de genel seçimlerin yanı sıra Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclislerinin seçimleri ile konutların kamulaştırılmasına ilişkin halk oylaması yapılmıştı.

Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye seçimlerinin tekrarlanıp tekrarlanmaması kararı, 16 Kasım’da Berlin Eyaleti Anayasa Mahkemesi tarafından verilecek.

Seçimler neden tekrarlanacak

Seçim günü oy kullanma merkezlerine eksik oy pusulası gönderildiği, bu nedenle tekrar pusula bastırılmak zorunda kalındığı belirtilmiş, kimi seçim merkezlerinde uzun kuyrukların oluştuğu gözlenmişti. Birebir gün koşulan maraton nedeniyle bilhassa kent içindeki kimi caddelerin kapalı olması hasebiyle oy pusulalarının seçim merkezlerine ulaştırılamadığı, birçok seçim merkezinin de sandıkların kapandığı saat 18.00’den sonra uzun müddet açık kaldığı tabir edilmişti.???????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu