Çiftçiler farklı ürünlere yöneliyor: Buğday yerine enginar ekiyorlar
Manisa Soma ilçesine bağlı Hatun Mahallesi’nde çiftçi olarak çalışan Mahalle Muhtarı Cafer Bülbül, geçen yıl buğdaydan kazandığı paranın bu yıl buğday ekmeye yetmediğinden şikayet etti. Bülbül, “Geçen yıl ektiğimiz buğdaydan ne kar, ne para kazanabildim. 15 dekar buğday ektim 32 bin lirası geldi. Bunun 15 bin lirası cebimden gelen para. Tarla harçlığı, gübre var. para, tohum parası, biçerdöver parası.” Kalan 17 bin lirayı cebime koydum. Ben bu parayla buğday ekemem. Enginar dikmeye karar verdim” dedi.
Geçen yıl sattığı işinden kazandığı parayı bu yıl aynı eseri ekmeye yetmeyen çiftçiler, farklı eserlere yönelerek çözüm bulmaya çalışıyor. Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Hatun Mahallesi’nde çiftçi olarak çalışan Mahalle Muhtarı Cafer Bülbül de geçen yıl buğdaydan kazandığı paranın bu yıl ekmek için yapacağı masrafı karşılamadığını belirtti.
“BU PARA İLE BUĞDAY EKEMEM”
Cafer Bülbül dedi ki:
“Tarımda hep bir arayış içindeyiz. Geçen sene ektiğimiz buğdaydan verim ve para kazanamadım. 15 dönüm buğday ektim, 32 bin lira para aldım. Bunun 15 bin lirası buradan çıkan para. cebim bunlar tarla parası gübre parası tohum parası biçerdöver parası cebimden çıkan para kalan 17 bin lirayı bu cebime koydum ben bu parayla buğday ekemem enginar ekmeye karar verdim. Araştırmalarım sonucunda İspanyol 106 diye bir enginar çeşidi buldum.Ekim şartlarını ve bilgilerini araştırdım.Bununla kıyaslandığında 5 yılda alınan enginarı bir yılda alabilirsiniz.Sakız ve Bayrampaşa enginarı ise Yılda 4-5, diktiğimiz enginarın bakımına ve yerine göre 20-30-40’a kadar çıkabiliyor bu enginarın bakımına göre değişmesi adettendir yani ortalama 20 tane alabiliyoruz. . .
“Enginar maliyetli bir iş”
Enginar pahalı bir iştir. 16 dönüme 12 bin kök enginar diktim, şu ana kadar 160 bin liraya mal oldu. Enginar gübre seven bir bitkidir. Çapalama, orta sürüm, ilaçlama oldukça maliyetli bir iştir. Umutla ekonomi İyileşirse bu enginardan para kazanabiliriz. Türkiye’de 12 ay tek başına dikilebilen enginarın Soma ve çevresinin havasının uygun olduğunu öğrendim. Enginar kendi ortasında sınıflara ayrılır. Yemeğin enginar, enginar dolması ve kalp enginarı var. Buraya 12 bin kök enginarı diktim. Buradan 200-220 bin enginar alabilirim diye düşünüyorum.
“PİYASADAKİ DURUM BELLİ DEĞİL”
Şu anda marketlerde 10 lira ve 12 liradan satılıyor. Cinsiyete göre değişir. Tarlada satışını yapacağımız enginarın şu anki piyasa durumu belli değil. Şu anda birkaç yerden teklif aldım, 4 lira ile 5 lira arasında ortada. Ne zaman olacağı belli değil, hasada daha 10 gün var, o zamana kadar bekleyip göreceğiz.”