Ekonomi

Güney Afrika’da enflasyon riskleri küresel gerilimlerin ortasında yükseliyor

Merkez Bankası Başkanı Lesetja Kganyago’ya göre Güney Afrika’nın enflasyon görünümü yukarı yönlü risklerle karşı karşıya. Ülkenin Afrika’nın büyük bölümünü etkileyen olumsuz El Nino hava koşullarına maruz kalmasına rağmen, Çarşamba günü açıklanan son veriler manşet enflasyonun yıllık bazda %5,3’e gerileyerek Şubat ayında gözlemlenen %5,6’dan hafif bir düşüş kaydettiğini gösterdi. Bu rakam analistlerin beklentilerinin de biraz altında kaldı.

Washington’da düzenlenen Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası bahar toplantılarında konuşan Başkan Kganyago, enflasyona yönelik mevcut risklerin Orta Doğu’da artan gerilim nedeniyle yükselen petrol fiyatlarından kaynaklandığını vurguladı. Buna ek olarak, özellikle ABD Merkez Bankası’nın uzun bir süre daha yüksek faiz oranlarını sürdürmesi halinde küresel finansal koşulların sıkılaşma potansiyeli de bir sorun teşkil edebilir. Bu tür koşullar sermayeyi gelişmekte olan piyasalardan gelişmiş ekonomilere doğru çekebilir ve potansiyel olarak döviz kurlarını etkileyebilir.

Güney Afrika Merkez Bankası (SARB) daha önce Mart ayında aldığı kararda manşet enflasyonun 2025 yılı sonuna kadar hedef aralığının orta noktası olan %4,5’e ulaşmasını beklediğini belirtmişti. Kganyago, El Nino etkisinin bir endişe kaynağı olmasına rağmen, son enflasyon verilerinin Güney Afrika’da gıda fiyatları baskısına dair işaretler göstermediğini kaydetti.

Güney Afrika randı yılbaşından bu yana dolar karşısında %4’ten fazla değer kaybetti. Ülke şu anda 29 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlere yaklaşırken ekonomik zorluklar ve yüksek borç seviyeleriyle uğraşıyor. Bu seçim, Afrika Ulusal Kongresi’nin otuz yıldır ilk kez parlamentodaki çoğunluğunu kaybetme ihtimaliyle birlikte önemli siyasi değişimlere sahne olabilir.

Vali Kganyago ayrıca seçim belirsizliğinin Güney Afrika’ya özgü olmayıp pek çok ülkede seçimlerin yapıldığı küresel bir olgu olarak daha geniş çaplı etkileri hakkında da yorumda bulundu. Bu belirsizliğin döviz, tahvil ve hisse senetleri de dahil olmak üzere çeşitli piyasalarda görülebileceğini belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

camelihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu