Ekonomi

Sivas Tarım ve Orman Müdürü Anız Yakılmasına Karşı Uyarıda Bulundu

Sivas Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, hububat hasadında dane kaybı ve hasattan sonra anızların yakılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Tahıl hasadından sonra tarlada kalan bitki artıklarına anız adı verildiğini hatırlatan Yıldız, “Anız organik bir yapıya sahiptir ve mutlaka toprakla karıştırılmalıdır. Ancak ilimizde hasattan sonra anız yangınları görülmektedir. sonbahar ayları Anız yangınları toprak verimliliğini azaltır ve zamanla arazilerin çölleşmesine neden olur.Anız yakmanın çevre ve halk sağlığı, kamu sistemi, halkın güvenliği ve refahı üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek gerektiğinden , ve kamu malları, hububat işi hasadından sonra toprak yapısına ve çevreye verdiği zararlar dikkate alınarak, 5500 sayılı Çevre Kanununun ek 1/c maddesine rağmen kamu malı üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi gerekmektedir. Valiliğin 2023/02 sayılı Anız Yangınlarının Önlenmesine Dair Tebliği ile 2023 yılında ilimiz sınırları içerisinde anız yakılması yasaklanmıştır. anız yakmak, anız yakmak, alanlara bitişik alanlarda ve yerleşim yerlerinde işlenmesi halinde cezası beş kat artırılarak 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır.

Hasat sırasında ve sonrasında sapların parçalanarak toprağa geri kazandırılması gerektiğini belirten Yıldız, “Çiftçilerimiz anızları dikim için yakmamalı. Ayrıca çiftçilerimize daha ucuz olan toprak işlemesiz direkt ekim yöntemini uygulamalarını öneriyoruz. , daha zahmetsiz ve anız yakma gerektirmez.Bunun önüne geçmek için vatandaşlarımızın 110 İtfaiye, 177 Orman, 155 Polis, 156 Jandarma numaralarını arayarak ihbarda bulunmaları önemle rica olunur. – SİVAS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu