Haber

BM Suriye Özel Temsilcisi: Diplomatik çıkar, siyasi çözüm için fırsat olabilir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, son dönemde Suriye’ye yönelik artan diplomatik ilginin siyasi çözüm için fırsata çevrilebileceğini belirterek, uluslararası toplumu “geçim kaynaklarına destek olmaya” davet etti. ve dönüşleri desteklemek için Suriye’de çalışma fırsatları”.

Pedersen, 7. Brüksel Konferansı’nda Suriye’nin geleceğine destek konusunda konuştu.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Suriye’yi de etkileyen depremin ardından sınır ötesi yardımın ulaştırılması için 2 yeni kapının açılması, Şam yönetimi ile bazı Arap ülkeleri arasındaki görüşmeler, Moskova’da Astana formatındaki toplantılar gibi bazı gelişmeler. Türkiye, Rusya ve İran’ın ortasında. Pedersen, Suriye’ye artan diplomatik ilgiden memnun olduğunu söyledi.

Pedersen, “Ancak siyasi süreçte henüz bir ilerleme göremedik. Önümüzdeki aylarda, bu yeni angajmanın bir miktar siyasi ilerlemeye yol açıp açmayacağını göreceğiz. Bu, sadece değil, her yönden pragmatizm, gerçekçilik ve dürüstlük gerektirecek. Bu çaba tüm kilit aktörlerin desteğini gerektirecektir.”

Pedersen, Suriyelilerin yıllardır uygulanan diplomasiden artık fayda sağlamadığına işaret ederek, “Çözülmemiş çatışmanın bölge için ne anlama geldiği konusunda üst düzey Arap ve Türk yetkililerin endişelerini duyduk. BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.” dedi.

Siyasi analiz sürecinin yeniden canlandırılması gerektiğine dikkat çeken Pedersen, şöyle devam etti:

“Başlangıç ​​noktası, Suriyeliler arasında kademeli olarak bir miktar güven oluşturan ve bizi BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı gerçeğine götüren somut ve doğrulanabilir adımlar olmalıdır. Suriye’ye artan diplomatik ilgi göz önüne alındığında, gerçekten bir dönüm noktasındayız. Bu fırsat değerlendirilirse ve tüm aktörler koordineli çalışırsa, ilerlemenin mümkün olduğuna inanıyorum. Kapsamlı bir siyasi analize tek adımda ulaşamayabiliriz ama yavaş yavaş hata yapmadan ilerleyebileceğimize inanıyorum.”

geri bildirim

Pedersen, Suriyelilerin geri dönme konusundaki isteksizliğinin arkasında güvenlik kaygılarının yanı sıra geçim ve istihdam olanaklarının olmaması olduğunu vurgulayarak, uluslararası toplumu “bağışçılar için bu fırsatları desteklemeye” davet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu