DEM Parti’nin Hakkari hedefi: Bir kez daha rekor…
Kürt siyasi hareketinin ‘kale’ olarak gördüğü şehirlerin başında Hakkari geliyor. Nitekim geçmişte yapılan neredeyse tüm seçimler, rekor sonuçlarla kazanıldı. Ancak 2019 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde, Halkların Demokratik Partisi (HDP), merkez ve en büyük ilçe olan Yüksekova’yı kazanırken Şemdinli, Çukurca ve Derecik ilçelerini kaybetti.
DEM Parti, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için Hakkari Belediye eşbaşkan adayları olarak Mehmet Sıddık Akış ve Viyan Tekçe’yi ön seçimle belirledi. Parti, Hakkari’de kaybettiği belediyeleri de yeniden kazanacağından emin görünüyor. Eşbaşkan adayları ise günlerinin büyük bir kısmını, iftar sonrasına, köy ve mahalle ziyaretlerine ayırıyor. Kentin sokaklarındaysa artık bir slogana dönüşmeye başlayan, “oyumuzu kendimize vereceğiz” cümlesi fazlasıyla duyuluyor.
DEM Parti Hakkari Belediyesi Eş Başkan Adayı Mehmet Sıddık Akış’la, seçim çalışmalarını, rakibinin Hakkari’deki potansiyelini, sandık güvenliğini ve ‘seçmen taşıma’ meselesini konuştuk.
Akış, kampanya sürecinde eşit koşullarda siyaset yapamadıklarını, engellemeler ve kısıtlamalarla karşılaştıklarını belirtti. Miting dahi yapamadıklarını söyleyen Akış, “Biz yine de halkımıza ulaşıyoruz. Onlarla bir araya geliyoruz. Bütün engellemelere rağmen, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
KÜRT SİYASETİ İÇİN REKORLARIN KENTİ HAKKARİ
HDP ve öncesinde Kürt siyasal hareketini temsil eden diğer partilerin Hakkari’de almış olduğu oylar, Türkiye çapında rekor niteliğinde. 2007 yılında gerçekleştirilen erken genel seçimde, Demokratik Toplum Partisi (DTP) seçime ‘Bin Umut Adayları’ olarak bağımsız girme kararı aldı. Bu seçimde DTP, oyların yüzde 59’unu elde etmesine rağmen yalnızca 1 milletvekili çıkarabildi. 2011 yılındaki genel seçimlere de bağımsız adaylarla giren DTP, oyların yüzde 80’ini aldı ve aralarında Selahattin Demirtaş’ın da olduğu üç milletvekilini Meclis’e gönderdi.
14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimde ise Yeşil Sol Parti’nin (DEM Parti) desteklediği Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, oyların yüzde 72’sini aldı. Aynı seçimde, bugünkü ismiyle DEM Parti, yüzde 62 oy oranı elde ederek üç milletvekilinin tamamını kazandı. AK Parti ise oyların yüzde 20’sini alabildi.
DEM Parti açısından ‘rekorların kenti’ olarak görülen Hakkari’de, yeni bir rekor elde edileceğinden emin olduğunu belirten Akış şöyle konuştu: “Hakkari, dışlanmış, köyleri boşaltılmış, inkar edilmiş, yok sayılmış, her türlü yoksulluğa maruz bırakılmış, gençleri işsizliğe terk edilmiş bir şehirdir. Bu mağduriyetleri yaşayan en çok Kürt halkıdır. DEM Parti ise ezilenlerin, inkar edilenlerin, mazlumların partisidir. DEM Parti, özgürlüğün, eşitliğin, barışın savunuculuğunu yapıyor. Kürt halkının, kültürünü, dilini, kimliğini savunuyor. Bu yüzden Hakkari halkı her seçimde rekor bir oyla DEM Parti’yi tercih ediyor.”
KENTTE ‘TAŞIMA SEÇMEN’ TARTIŞMASI
Kürt siyasi hareketi Hakkari’de yerel seçimlerde de hep galip çıkmayı başardı. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde DTP oyların yüzde 81’ni, 2014 yılında ise Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) oyların yüzde 66,7’sini elde etti. Ancak, 2019 yerel seçimlerine gelindiğinde HDP’nin oylarında bir düşüş yaşandı. Bu seçimde HDP, Hakkari’de yüzde 59,9 oy aldı.
DEM Parti Hakkari İl Örgütü, 2019 yerel seçimlerinde yaşanan oy düşüşünü, parti üstündeki baskılar ve ‘taşıma seçmenlere’ bağlıyor. 31 Mart öncesinde, kentte ‘taşıma seçmen’ tartışması halen de devam ediyor. Nitekim, DEM Parti tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, Hakkari’de 10 bin 832 seçmenin taşındığının tespit edildiği ve taşınan seçmenin büyük bir çoğunluğunun güvenlik görevlisi ve memurlardan oluştuğu belirtildi.
Akış da seçmen taşımalarına ilişkin konuştu: “10 bini aşkın seçmenin Şemdinli, Çukurca ve Yüksekova’ya taşındığını tespit ettik. Bu kişiler, o ilçelerde yaşamayan ve orada görevli olmayan askerler ve polislerdir. İktidar partisi, geçmişteki oy farkını göz önünde bulundurarak belli bir seçmen aktarmış bu ilçelere. Yine her şeye rağmen, partimizin adayları çalışmalarını sürdürüyorlar. Biz kesinlikle kazanmaya odaklıyız.”
AK PARTİ İSMET ÖLMEZ’İ ADAY GÖSTERDİ
AK Parti ise Hakkari’de ‘kazandıracak aday’ mesaisini uzun tuttu. Kanaat önderleri ve aşiretler üzerinden süreci yürüten AK Parti, iş insanı İsmet Ölmez’i aday olarak gösterdi. Ölmez seçimi kazanabilmek için gerek sahada gerekse sosyal medyada yoğun mesai harcıyor. Tek tek köy ve mahalle ziyaretleri gerçekleştiren Ölmez, gittiği her evden kendisine bir şans verilmesini istiyor. Sosyal medyada da geniş bir kampanya yürüten Ölmez, ‘Derdim Hakkari’ sloganını kullanıyor.
Bölgede madencilik başta olmak üzere birçok sektörde faaliyeti olan Ölmez, adaylığı açıklandıktan hemen sonra ‘ücretsiz ulaşım’ vaadi kapsamında Hakkari Belediyesi’ne 7,5 milyon TL para ödeyerek 31 Mart’a kadar ulaşımı ücretsiz hale getirdi. Öte yandan yoğun kar yağışının yaşandığı bir gecenin sabahında Hakkari sokaklarındaki kar kütleleri, Ölmez’in şirketlerine ait iş makineleri tarafından temizlendi.
Hakkari’de Ölmez’in adaylığı en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Ölmez’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefonda görüştüğü ve Hakkari’yi baştan aşağı yenilemesi üzerine söz aldığı iddiaları, kulaktan kulağa kentin geneline yayılmış durumda.
‘AKP’NİN OYLARINA KATKISININ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUZ’
Akış’a, AK Parti adayı Ölmez’le ilgili ne düşündüğünü de sorduk. Akış, sorumuzu şöyle cevapladı: “AKP, bu seçimde ‘seçim rüşvetine’ dayalı bir çalışma yöntemi ortaya koymuş. Her eve paketler götürme, her eve para teklif etme gibi şeyler yaşanıyor. Öte yandan, kendi çevresine etki edebileceğini düşündükleri kanaat önderlerine de para teklif ediliyor. Böyle bir pratiği, halkımızın doğru bulmadığı da gayet açıktır. İsmet Ölmez’in ise Hakkari’de AKP’nin oylarına katkısının olabileceğini düşünmüyoruz. Çünkü bu isim, Hakkari halkının çok esas aldığı bir kişi değil. Halkımız, AKP’nin adayının kim olduğunu gayet iyi biliyor. Geçmişten bu yana nasıl bir pratik sergilediğinin herkes farkında.”
AK Parti’nin, Ölmez’in adaylığıyla kentte oylarını artırıp artıramayacağı bir tartışma konusu. Ancak, DEM Parti arkasında uzun yıllardır konsolide olmuş seçmenin çoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda, AK Parti’nin kazanabilmesine Hakkari sokaklarında da düşük bir ihtimal olarak bakılıyor. Asıl merak edilense, seçimin ardından yeniden kayyım atanıp atanmayacağı.
Akış konuyla ilgili “İki kez bu insanların iradesi kayyımlarla ile gasp edildi. Halkın iradesi ile seçilen belediye başkanları görevlerini yapamadı. 31 Mart’ta halkımızın bize emanet ettiği belediyeleri yeniden kanacağız ve kayyımları göndereceğiz” ifadelerini kullandı.
Seçimin DEM Parti ve AK Parti arasında geçeceği kentte, diğer siyasi partilerin alacağı oylar da seçmen sayısının az olduğu ilçe ve beldelerde önem kazanıyor. Kentte halen varlığını koruyan ailesel ve aşiretsel dengelerin de 31 Mart’ta küçük ilçelerde belirleyici olması bekleniyor.
‘HALK İRADESİNE MÜDAHALE ETMEYE YELTENECEKLERDİR’
Öte yandan, Hakkari’de konuşulan bir diğer konu ise sandık güvenliği. ‘Taşıma seçmen’ tartışmasıyla birlikte sandığa gidecek olan Hakkarili seçmen, oylarının güvenliği konusunda duydukları endişeyi dile getiriyor. Akış, var olan endişeleri giderebilmek adına, “Seçimde sandıklardan çıkacak olan halk iradesine müdahale etmeye yelteneceklerdir. Sandık güvenliği meselesi daha çok kırsal köylerde ortaya çıkıyor. Halkımız da şunu bilsin ki, biz bu konuda tecrübeli bir partiyiz. Seçimde, biz onlara bunun fırsatını asla vermeyeceğiz. Tüm arkadaşlarımız sandıklarının başında olacak. Onlara göz açtırmayacağız” dedi.