Ekonomi

Morgan Stanley’in Türkiye ziyaretinden hangi notlar çıktı?

Morgan Stanley ekonomistleri Ankara ve İstanbul’a gerçekleştirdikleri ziyaret sonrası Türkiye iktisadına ait yayımladığı raporda birtakım risklere dikkat çekti.

Ekonomistlere nazaran siyaset patikasının görünürlüğündeki meseleler nedeniyle seçim sonrasında makro dengesizliklerin azalma ihtimali sonlu kalmaya devam ediyor.

Hande Küçük öncülüğündeki ekonomistler ziyaretleri sırasında lokal uzmanlar, siyasetçiler ve siyasi analistlerle görüşmeler yaptıklarını belirtti. Farklı siyaset amaçları ortasında tansiyonların tırmandığı belirtilirken “Döviz akışına bakılırsa seçime kadar sürecin üstesinden gelinecek. Ancak seçim sonrasında makro dengesizlikleri gidermek konusunda politika patikası sınırlı görünüyor.” değerlendirmesine yer verildi.

Kurum ekonomistleri iktisada dair şu notları paylaştı;

“Mayıs/Haziran 2023’te gerçekleşecek seçimler, Türkiye’de makroekonomik görünüm tartışmasında tesirli oluyor. Seçimlere kadar finansman açığını kapatmak için kâfi döviz olacağına dair yaygın bir beklenti var. Lakin TL’deki değer kaybı artarak devam edecek gibi görünüyor. Bunun da iki nedeni bulunuyor; biri enflasyonu düşürmek için Dolar/TL ‘yi stabil tutma amacı, oburu de ekonomik yavaşlamanın daha bariz hale gelmesiyle bankacılık dalında amaçlı, kredi ve mali teşvik tedbirlerinin gevşeyeceği beklentisi. Parlamentoda kimin çoğunluğu sağlayacağı ve Cumhurbaşkanı’nın kim olacağına bağlı olarak farklı senaryolar masada”

Hisse senedi stratejisi

“Türkiye’de Borsa yıl başından bu yana yüzde 46 artarak en yeterli performansı kaydetti. Görüşmelerimiz, seçime odaklı performans periyoduna geçiş olabileceğine işaret ediyor. Gelişen piyasalarda daha evvelki seçim periyotları, yüksek derecede dalgalanmayla birlikte pay senetlerinde seçim öncesinde ralliye işaret ediyor.”

“EMEA konsepti kapsamında Türk pay senetleri için tavsiyemizi eşit tartı olarak koruyoruz” diyen kurum ekonomistleri Türkiye’nin pahalı göründüğünü ifade etti ve “Belirsiz siyaset patikası nedeniyle risk/ödül oranının olumlu olmadığı görüşümüzü koruyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu