Diyarbakır’daki çocuk hastanesinin acil servisine getirilen çocuk sayısı günde 2 bine yaklaştı.
Diyarbakır’da havaların soğumasıyla birlikte Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesi Acil Servisine grip enfeksiyonu şikayetiyle getirilen çocuk sayısı günlük 2 bine yaklaştı. Doç. Muhammed Asena, “Hastanemize günde 400-500 başvuru gelirken şu an 4 katına çıktı. Ortalama 1.500-2 bin hasta başvurusu alıyoruz. Yatak doluluk oranlarımız yüzde 85-90 arasında. .Hasta çocuklarımız okula gönderilmiyor, evde istirahat edip toplu alanlara gidiyorlar.Giriş konusunda dikkatli olmamız lazım’ dedi.
Kentte son bir ayda grip enfeksiyonu şikayetiyle hastanelerin acil servislerine götürülen 4 yaş altı çocukların sayısında artış yaşandı. Uzmanlar, virüsler birleştikten sonra hızla ilerleyerek özellikle akciğer enfeksiyonu, zatürre ve bronşite yol açtığını ve en çok çocukların etkilendiğini söyledi. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Kliniği Müdürü ve Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların bu durumdan etkilendiğini kaydeden Muhammed Asena, aileleri çocukların beslenmesi ve sıvı alımı konusunda uyardı.
‘BİN 500 VE 2 BİN HASTA BAŞVURUSU ALIYORUZ’
Doç. Muhammed Asena, Covid 19 sonrası ilk sonbaharda yaşanan bu durum için gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtti. Hastanemize günde 400 ila 500 başvuru gelirken şu anda sayılar 4 katına çıktı. Ortalama 1.500 ila 2 bin hasta başvurusu alıyoruz. Hastanelerimizde gerekli önlemleri almakla birlikte fiziki kapasiteden dolayı hasta olan hastalarımızı da ihmal etmemeye çalışıyoruz. İnfluenza ve influenza gibi virüsler üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. 2 virüs ve nezle virüsünün birleşiminden sonra çok hızlı ilerleyip akciğer enfeksiyonu, zatürree ve bronşite neden olabilirler. Bu hastaları gözden kaçırmamak için büyük çaba harcıyoruz. Bu hastalar genellikle hastaneye yatırılır. Yatak doluluk oranlarımız yüzde 85 ile 90 arasında. Hasta hastalara yetişmek için acil serviste bir yarış içindeyiz. Herkesten ricamız gerekli önlemlerin alınmasıdır. Hasta çocukları okula göndermekten, evde dinlenmekten ve kamusal alanlardan kaçınmaktan kaçınmalıyız. Halka açık alanlarda rastgele virüs bulaşması, orada bulunanlara çok hızlı bir şekilde yayılabilir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan ya da gerekli besinlere kolayca ulaşamayanlar, diğer çocuklara göre bağışıklığı zayıf olanlar daha çabuk etkilenebiliyor. Cemiyetimize davetimiz, bizden gelen uyarıları kesinlikle dikkate almaları ve özellikle çocukların beslenmesi, gerekli sıvı alımı, dinlenme ve kış aylarında meskenler günde 20 ila 30 dakika havalandırılmalıdır.” dedi.